Sulama Teknolojisi Programı

Sulama Teknolojisi Programı 

Sulama Teknolojisi Programı ön lisans düzeyinde olup iki yıllık eğitim süresi bulunmaktadır. Sulama Teknolojisi Programı 2020 yılında kurulmuş ancak öğrenci alımı yapılmamıştır. Programın temel amacı tarımsal ve endüstriyel alanda uygulama odaklı yapılanan, sürdürülebilir bir yapıda, toplum için üstün nitelikli tekniker (ara eleman) yetiştiren ve en üst düzeyde ön lisans eğitim veren bir programdır.

Programda Okutulacak Dersler ve Uygulamalar

Program müfredatı, ülkemiz ve farklı ülkelerdeki sulama teknolojisi programların müfredatları incelenerek hazırlanmaktadır. Bununla beraber ülkemizdeki sulama sektörünün mezunlarımızdan beklediği nitelikler göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır. Dolayısıyla programda okutulacak dersler bu iki yaklaşım ön görülerek hazırlanmaktadır.

Sulama Teknolojisi Programı ders programı 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Birinci yılında daha çok teorik dersler bulunmaktadır. Bununla birlikte teorik derslerin yanında uygulamalı derslerle (sahadaki uygulaması) entegreli olacak şekilde planlanmaktadır. Ayrıca ders müfredatında, doğal kaynaklar, biyolojik çeşitlilik, toprak, bitki, su, hidrolik, çevre, malzeme ve bilgisayar bilgisi hakkında temel oluşturacak dersler ön planda tutulmaktadır. İkinci yılda ise teorik derslerin yanında, sulama tasarım ilkelerine hakim, proje hazırlama ve keşif konusunda bilgili, bilgisayar destekli sulama projeleri çizme yeteneği geliştirecek teorik dersler ve uygulamalar planlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin mesleki anlamda gelişmesi için paydaş kurumlarla ortak çalışmalar planlanmaktadır.

Öğrencilerin uygulamaya dönük bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve eğitimin tamamlanması için program müfredatında bulunan birinci yılın sonunda 30 günlük staj uygulaması da mevcuttur. Ayrıca, haftalık olarak planlanacak gezilerle öğrenciler sulama şantiyelerini, sulama sistemlerinin uygulama alanlarını, sulama üretici ve distribütörlerini tanıması sağlanmaktadır. Ayrıca kariyer günleri kapsamında alanla ilgili kamu ve özel sektör temsilcileri davet edilerek konferanslar ve seminerler hazırlanmaktadır. 

Sulama Teknolojisi Mezunlarının Çalışma Alanları

Sulama Teknolojisi programı mezunları; 

ü  Peyzaj sulama uygulamaları yapan özel şirketlerde, 

ü  Belediye park ve bahçeler müdürlüklerinde, 

ü  Kamu kuruluşlarında (Tarım ve Orman Bakanlığı İl, İlçe Müdürlükleri ve Fidanlıkları, DSİ, Araştırma Enstitüleri, Sulama Birlikleri vb.) 

ü  Sportif ve turistik tesislerde

ü  Kendi kuracakları işyerlerinde tasarımcı olarak ofiste veya uygulamacı olarak şantiyede çalışabilirler. 

Meslek Elemanlarının Temel Görevleri

Meslek elemanları; mevcut peyzaj projesine göre alanın sulama projesini tasarlar, hazırlanmış projeyi uygular, sulama sisteminin projeye uygun olarak sürdürülmesini (bakım ve onarımı) sağlarlar.

 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Bu programda mezun olan teknikerler genellikle açık havada şantiye koşullarında çalışırlar. Çalışma sırasında işçilerle, tesisat ve elektrik ustalarıyla, müşterilerle, mimar veya mühendislerle iletişim halindedirler. Genelde şantiye tehlikeleri dışında işin kendisinden kaynaklanan özel tehlike veya meslek hastalığı yoktur. Ancak yaygın olmamakla birlikte ofislerde tasarımcı olarak da görev yapabilmektedir.  

İş Bulma Olanakları

Küresel iklim değişikliği ile beraber tarımsal sektör başta olmak üzere suya olan talebin artması sonucunda azalan su kaynakları korumak sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla vahşi sulama, salma sulama ve elle sulama gibi aşırı ve bilinçsiz sulaya alternatif olarak yağmurlama veya damlama sulamayı zorunlu kılmaktadır.  Bu durum ülkemizde sulama sektöründe, sulama konusunu bilen ara elemanlara ihtiyaç olduğu bilinen ve özellikle sulama sektöründeki çalışanlar tarafından dile getirilen bir gerçektir. Ayrıca gelişen teknoloji ile beraber otomatik sulama sistemlerinin yaygınlaşması, gelecekte de daha fazla tekniker istihdam edilecektir. Dolayısıyla mesleğin gelecekte de önem kazanacağı ve sektörün büyüyeceği öngörülebilir.

Mezunların iş başvurularında özgeçmişinde (CV) sürücü belgesi ve bilgisayar destekli ofis ve tasarım programlarını ait sertifikaların bulunması iş olanaklarını arttırmaktadır. 

Dikey Geçiş İmkânları

Bu sulama teknolojisi programından mezun olanlar öğrenciler DGS (dikey geçiş sınavı) sınavı ile Tarımsal Yapılar ve SulamaOrman MühendisliğiPeyzaj Mimarlığı ve Biyosistem Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi MESUT SIRRI
Güncelleme : 17.10.2022 17:10:41